perjantai 22. toukokuuta 2015

10+1 vinkkiä lomatekemiseen Aurinkorannikolla

Suunnitteletko lomaa Aurinkorannikolla ja haluaisit etukäteen hieman miettiä, mitä haluaisit lomasi aikana tehdä? Keräsin 10+1 vinkkiäni lomatekemiseen Aurinkorannikolla kuluneen vuoden kokemusteni perusteella. Näihin 10+1 kohtaan eivät toki mahdu kaikki mahdolliset lomavinkit, mutta monta hyväksi havaittua. Jos sinulla on mielessä jotain tekemistä, kuulemista ja näkemistä, mitä ehdottomasti haluaisit lisätä listan jatkoksi, kerro siitä minulle! Huomaathan, että oikealla puolella listattujen tägien perusteella pääset tutustumaan käymiini paikkoihin myös teemoittain. Jos teemalla on useampia sivuja sisältöä, pääset navigoimaan seuraavalle sivulle sivun alalaidalta.

Tekemistä Aurinkorannikolla, here we go!

1. Ota iisisti.


Kävele rauhakseltaan ympäri kaupunkia sekä rantakadulla eli Paseo Maritimolla. Istahda oleilemaan tai vaikkapa jäätelölle ja kahville matkan varrella. Espanjassa ei saa olla kiire.

Paseo Maritimo Fuengirola
Paseo Maritimolla eli rantakadulla riittää tilaa kävelijöille


2. Lepää rannalla. 


Lepää 7 kilometrin pituisella Fuengirolan rannalla ja kuuntele Välimeren aaltoja. Jos et jaksa pelkästään makoilla, käy suppailemassa (Stand Up Padeling, SUP) tai pidä grillijuhlat Sohailin linnan edustalla grilliveneillä.

Suppauslautoja voit vuokrata esimerkiksi Dreisog-nimisestä surffiliikkeestä Paseo Maritimo 45:stä. Grillausveneen puolestaan saa käyttöön varaamalla sen etukäteen poliisiasemalla (tai tarkemmin ottaen grillausveneen vuokra n.5€/puoli venettä maksetaan ensin kaupungintalolla sinisellä maksuautomaatilla ja paikka varataan sen jälkeen poliisiasemalla). Varauslomakkeen täyttämiseen tarvitset kahden henkilön allekirjoitukset sekä passin tai nie-todistuksen kopiot. Grillausveneen voi varata aikaisintaan viikon etukäteen. Lisätiedot: ks. Facebook-ryhmä "Costalla mitä tahansa ja koska tahansa" ja hae avainsanaa: #grilliveneet

Grilliveneet Sohailin linnan edustalla olivat kovassa käytössä elokuussa 2014. Rannalle oli pystytetty myös telttakatoksia, joiden suojissa oli pitkiä piknikpöytiä koko suvulle. Nämä ovat espanjalaisten sukujen yhteisiä lomailtoja! Grilliveneitä voi toki vuokrata ympäri vuoden.

3. Käy Mijas Pueblossa. 


Mijas Pueblossa näet pittoreskin andalusialaisen valkean kylän 400m korkeudessa, löydät Aurinkorannikon parhaimmat matkamuistot, näet alas Fuengirolaan sekä syöt hyvin esimerkiksi panoraamaravintola La Alcazaba Mijasissa. Jos sinulla ei ole käytössäsi autoa, pääset Mijas Puebloon myös bussilla Fuengirolan linja-autoasemalta.

Fuengirola
Näkymät Mijas Pueblosta Fuengirolaan

4. Jos lämpötila ei ole pitkällä hellelukemissa, käy vaelluksella. 


Esimerkiksi Mijasin reitti ja Benálmadenan reitit ovat oivallisia tapoja tutustua andalusialaiseen luontoon. Istánissa on myös kuvankauniita maisemia!

Jos jalkasi eivät kestä varsinaista vaeltamista tai ilma on liian lämmin vaeltamiseen, nouse Calamorro-vuorelle köysiratas-hissillä nähdäksesi koko Aurinkorannikon. Kauniille sunnuntaikävelylle pääset ajamalla autolla Arenalesin avolouhoksen edustalle ja kävelemällä siitä Guadalhorcen panoraamamaisemiin.

Calamorro vuori
Näkymät Calamorro-vuorelta Benalmádenaan ja Fuengirolaan
 

5. Tutustu paikalliseen historiaan espanjalaisessa linnassa.


Málagassa ovat Gibralfaro sekä Alcazaba, joiden kautta pääset tutustumaan Aurinkorannikon historiaan sekä näet Málagan kaupungin ja sataman ylempää. Benalmádenassa sijaitsee salaperäinen ja hauska pieni Castillo de Colomares, jossa piipahdat helposti myös lasten kanssa. Syvemmällä sisämaassa on esimerkiksi Antequeran Alcazaba. Jos haluat nähdä jotain suurta ja satumaista, suuntaa yhteen Espanjan suosituimmista nähtävyyksistä - Granadan Alhambraan.

Castillo de Colomares
Castillo de Colomares

6. Tee päiväretki sisämaahan. 


Sisämaasta löydät aitoa Espanjaa! Käy esimerkiksi kalliokiipeilijöiden suosimassa El Chorrossa sekä kuvankauniilla Guadalhorcen tekojärvillä ja/tai El Torcalin luonnonpuistossa. Jos teet lomasuunnitelmiasi hyvissä ajoin etukäteen, varaa patikointiaika supersuositulle ja -jännittävälle Caminito del Reyn reitille! Jos eväät jäivät kotiin, Guadalhorcen tekojärvien tuntumassa sijaitseva ravintola El Mirador vaikuttaa oikein romanttiselle paikalle lounastaa tai illallistaa.

El Chorron alueen lisäksi Ronda on mainitsemisen arvoinen kohde sisämaassa. Rondassa voit paitsi kuljeskella valkoisessa kylässä ja katsoa huimia näkymiä historian lehdillekin päässeelle 120 metrin syvälle rotkolle, niin myös käydä esimerkiksi Pentti Korpelan vaelluskirjan opastuksella vaelluksella.

Guadalhorce embalses
Guadalhorcen tekojärvet (Ardales)

7. Käy piknikillä tai vain kävelyllä jossain Aurinkorannikon julkisista puistoista. 


Torremolinosissa sijaitsee viehättävä Parque la Bateria, jossa voit mm. soutaa vuokraveneillä, käydä näköalatornissa, tutkia espanjan sisällissodan ajalta peräisiä olevia tykkejä sekä antaa lasten leikkiä leikkipuistossa.

Benálmadenan rauhaisassa lintupuistossa pääset seuraamaan vapaana liikkuvia kanoja, lammikossa uivia kilpikonnia sekä näkemään muita eläimiä. Puistossa on monipuolisesti kasvillisuutta, esimerkiksi kymmenien kaktuslajien kaktuspuisto.

Fuengirolassa on tekemistä esimerkiksi Fuengirolan jokipuistossa ja pienemmille esimerkiksi merirosvopuistossa (osoite: Calle Alberto Morgensten, Fuengirola).

vapaita kanoja Espanjassa
Benalmádenan lintupuiston kanoja <3

7. Shoppaile Feria-alueella tai Miramar-kauppakeskuksessa.


Fuengirolan Feria-alueella (osoite: Calle Recinto Ferial, Fuengirola) järjestetään tiistaisin tori, jossa myydään sekä uusia tuotteita että kasviksia ja hedelmiä. Tiistaisin löydät torilta laukut, korut, biitsimekot, keramiikkaa, hedelmiä sekä paljon muuta. Itse ostin torilta vasta pitsiliinoja :), käsilaukun, huiveja (á 1€) ja tytöilleni mekot. Lauantaisin voit tehdä kirpparilöytöjä. Huomaa, että esimerkiksi kirpputorin koko ja laatu vaihtelee mm. vuodenajan mukaan. Muista pitää rahasi tallessa torilla ja kirpputorilla!

Miramar on Fuengirolan oma kauppakeskus. Sieltä löydät überedullisen Primarkin (yläkerrassa), espanjalaiset ketjut (Mango, Zara, Stradivarius, Blanco), H&M:n, merkkiliikkeitä, kosmetiikkaliikkeitä, kivoja kenkäkauppoja, sisustusliikkeitä sekä paljon muuta. Kauppakeskuksen yläkerrassa on leffateatteri ja katolla voit ajella karting-radalla.

Fuengirolan markkinoilta

8. Käy syömässä wok-buffetissa.


Kaikki vieraamme sekä moni muu suomalainen on rakastunut Fuengirolan wok-buffeteihin. Eikä suotta, sillä näissä buffeteissa voit syödä paitsi aasialaista perusmättöä niin paljon kuin jaksat niin myös valita mieleistäsi wokattavaa sekä grillattavaa ja viedä ne kokeille valmistettavaksi. Wok-buffetteja on ainakin kaksi: Wok Directo ja Mr. Wok. Molemmat sijaitsevat lähellä Miramar-kauppakeskusta.

Jos kaipaat muita ravintolavinkkejä niin tässä kolme: 1) La Alcazaba, Mijas (upeat näkymät), 2) Steakhouse Angus Benalmádenan satamassa (loistava pihvi, näkymä satamaan), 3) Don Jesus (3 ruokalajin menu á 15,90 sisältää puoli pulloa viiniä). Vinkkinä myös, että joskus mitättömältäkin näyttävässä ravintolassa voi olla erinomaista ruokaa, joten ravintoloihin pätee myös sääntö että mitä enemmän paikallisia, sitä parempi paikka. Huomaa, että espanjalaiset syövät ruokalajit yleensä omilla lautasillaan. Eli jos haluat salaattia, tilaa sellainen alkupalaksi.

La Alcazaba Mijas
La Alcazaba -ravintola Mijasissa. Aivan loistavat näkymät! Lämpimällä ilmalla ikkunoita pidetään myös auki, mikä vain parantaa näkymiä.


9. Käy Iskelmä-baarissa keikalla.


Mikä onkaan parempaa lomatekemistä kuin livekeikalla käyminen? Fuengirolassa toimii Iskelmä-baari, jossa käy syksyn, talven ja kevään aikana monia nimekkäitä artisteja keikalla. Myös Nuriasol-hotellin ravintola (ks. Facebook) järjestää paljon tapahtumia. Mikäli et fanita ketään pop-artisteja niin ei hätää, vuoden aikana Aurinkorannikolla voi kuunnella monenlaista musiikkia klassisesta räppiin. Selvitä ajankohtaiset artistit esimerkiksi Kaupunkilehti Fuengirolasta ja Suomalainen Espanjassa -lehdestä.

10. Käy kampaajalla tai kauneushoitolassa. 


Kampaajalla ja kauneushoitoloissa käyminen on Aurinkorannikolla huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Edullisimpia ovat usein espanjalaiset, mutta jos haluat tulla ymmärretyksi niin Fuengirolassa on myös paljon suomenkielisiä kampaamoja ja kauneushoitoloita, esimerkiksi Harmonia, Studio Primero ja Hannan salonki.

Eikö näistä mikään riitä? Bonus, #11.


Ei hätää. Selvitä, mitä ohjelmaa Fuengirolaan on tulossa lähiaikoina. Kaupunkilehti Fuengirolassa ja Suomalainen Espanjassa -lehdessä mainostetaan paljon ajankohtaisia tapahtumia. Jos haluat jotain normaalista poikkeavaa, tsekkaa mitä Andalucian elämysretket järjestää (Liity Facebookissa ryhmään Andalucian Elämysretket) tai pyydä Roy Roosia järjestämään seurueellesi ohjelmaa. Jos Roy on varattu, suuntaa Centro Finlandiaan kysymään päiväretkistä Sevillaan, Granadaan, Rondaan ym.  Ohjelma ei nimittäin Aurinkorannikolta lopu ikinä!

Hyvää Aurinkorannikon lomaa kaikille lomalaisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti