sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Lunta ja kevättä Andalusiassa - päiväretkellä sisämaassa

Helmikuun alkupuoli on ollut viileää aikaa täällä Fuengirolassa. Tuuli on tuivertanut ja lämpöasteet ovat olleet alhaisempia (päivisin n.10-12c) kuin tammikuussa, jolloin oli muistaakseni yksi viileämpi viikko ja muuten oikein ihanaa keväistä ilmaa (n.14-20c päivisin). Viileämmistä ilmoista huolimatta kevät on tehnyt tuloaan jo tammikuun puolella!

Kevät Andalusiassa
Andalusiassa on helmikuussa samalla kevät ja talvi.
Varma kevään merkki on kukkivat mantelipuut.

Eilen, helmikuun seitsemäntenä, pääsimme mieheni kanssa kahden viettämään lauantaipäivää. Päädyimme suuntaamaan El Torcalin luonnonpuistoon sekä Antequeraan, vajaan 80km päähän Fuengirolasta. Paluumatkalla kävimme Valle de Abdalajis -nimisen kylän maisemia katselemassa.

Lunta Andalusiassa


Emme ole alkuunkaan ikävöineet lunta Andalusiassa. Ilmeisesti andalusialaiset itse saattavat kiinnostua lumesta kun sitä sataa vuorille, sillä espanjan opettajani kertoi menneensä muutama viikko sitten perheensä kanssa lunta katsomaan ja kohdanneensa paikassa varsinaisen kansainvaelluksen. :) Kuulemma lumille ei kuitenkaan oltu päästy vaan tie oli laitettu poikki, ja selitetty että kaupungin pormestari oli näin pyytänyt sekä kertonut laittavansa busseja ajoon, jotta väki pääsisi lunta ihailemaan.

Kuvittelimme, että sisämaassa olisi lämpöisempää kuin rannikolla. Jos olisimme tienneet, että El Torcalin luonnonpuisto sijaitsisi kilometrin korkeudella ja että siellä tulisi lunta, olisimme hyvin saattaneet valita jonkin toisen kohteen. Näemme lunta Suomessa jo ihan riittävästi. ;) Kun sitten lähdimme nousemaan autolla ylöspäin luonnonpuistolle, muuttui vesisade lumisateeksi. Näkymä oli videon mukainen. Meidän oli tarkoitus kiertää El Torcalissa noin tunnin mittainen kävelyreitti, mutta ei lumituiskussa. Kipaisimme napsimassa kuvia kalkkikivimuodostelmista muutamassa paikassa ja lähdimme Antequeraan etsimään lämmintä kahvia. :) Ainutlaatuinen paikka kyllä - kannattaa tutustua El Torcalin historiaan; sanotaan, että kalkkikivet olisivat jopa 150 miljoonaa vuotta vanhoja ja sijainneet alunperin meren pohjassa.



Tässä muutama kuva El Torcalista. Klikkaamalla saat kuvia isommaksi.



El Torcalin kalkkikiviä
Kalkkikivimuodostelmia El Torcalin luonnonpuistossa

El Torcal
El Torcal

Antequera - kirkkojen kaupunki


Jatkoimme matkaamme El Torcalista n. 15km pohjoisempana sijaitsevaan Antequeraan. Antequera on reilun 40 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee yli 500 metrin korkeudella meren pinnasta. Kaupungilla on pitkä historia, joka juontuu aina esihistoriallisille ajoille saakka. Antequeran itälaidalla sijaitsee yksi Espanjan suurimmista hautakummuista, Dolmen de Menga, joka on peräisin pronssiajalta. Kaupungin suosituin nähtävyys on Alcazaba, moorilaisten linna joka rakennettiin puolustamaan Granadan kuningaskuntaa katolilaisten hyökkäyksiä vastaan. Mikäli haluaa perehtyä Antequeran historiaan laajemmin, onkin Alcazaba siihen oivallinen paikka. Omaa tarinaansa kertovat myös Antequeran 33  kirkkoa, jotka edustavat useita eri aikakausia. Yleisilmeeltään tämä valkoinen kaupunki on siisti ja hyvin pidetty.

Meillä ei viileällä ja sateisella ilmalla ollut inspiraatiota perehtyä historiaan tarkemmin, joten kävimme Antequerassa lähinnä kahvilla, kävelimme kaupungilla ristiin rastiin ja jatkoimme matkaa. 

Antequera Alcazaba
Antequera - korkeimmalla kohdalla sijaitsee kaupungin Alcazaba

Näkymä Alcazabalta kaupunkiin
Alcazaban sisäänkäynnin portit

Kukkia Valle de Abdalajisissa


Paluumatkan Fuengirolaan taitoimme pienempiä teitä pitkin. Pysähdyimme Valle de Abdalajisissa, joka on kuulemma varjo- ja riippuliitäjien unelmakohde.

Valle de Abdalajis
Näkymiä kukkuloille



Sade oli väistynyt, joten kiipesimme tiiliportaita pitkin Ermita Cristo de la Sierralle - pienelle kappelille Valle de Abdalajisin länsipuolella sijaitsevan Abdalajís -vuoren rinteellä.

Ermita Cristo de la Sierra
Ermita Cristo de la Sierra

Abdalajis vuori
Abdalajís -vuori


Niin Valle de Abdalajissa kuin muuallakin Andalusian laaksoissa oli kevät jo alkanut. Mantelipuut sekä olivat kukassa ja pellot orastavan vihreitä. Helmikuun alussa, kyllä! :)

mantelipuu kukassa
Mantelipuu kukassa



Tällaisen sinisen kukkasen löysin vuoren rinteeltä
- mikähän laji mahtaisi olla kyseessä?

 
Ehkä palaamme Guadalhorcen laaksoon vielä tutkimaan kevään etenemistä. Esimerkiksi Aloran alueella olisi varmasti mielenkiintoista nähtävää seuraavalle kerralle!

Ensi kertaan - hastaluego!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti