keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Vaellus Calamorro-vuorelle

Viikko sitten inspiroiduin Benalmádenan vaellusreiteistä vaellusreitti 3:n merkeissä. Ihana reitti, sopivasti luontoa ja keväistä linnunlaulua, sopivasti nousua 400m korkeuserolla ja 2,5h ajalla taukoineen. Suosittelen lämpimästi!

Tällä viikolla päätimme kokeilla Reitti 1:stä Calamorro-vuorelle eli vuorelle, johon Benalmádenan köysirata vie. Kannatti! Reitille tuli pituutta reilu 9km, aikaa kului noin 3h ja korkeuseroa kertyi ehkä 600m per suunta. Vajaan 800m korkealta huipulta näkyi moneen suuntaan, koko rannikolle Málagasta Fuengirolaan sekä toiselle puolelle Guadalhorcen laakson suuntaan.

Calamorron huipulta koti-Fugen suuntaan. ;)
Fuengirola on kuvassa kauimpana olevaa aluetta.

Ruta 1:n alku

Reitin aluksi päättelimme osoitteen, joka Google Mapsissa löytyy koordinaateilla 36.612114, -4.541757  (eli vähän ennen Calle Agave -nimistä tietä, oikealla puolella tietä moottoritieltä tultaessa). Alla kyltit, jotka ovat risteyksessä. Vaelluskylttiä on vähän "käsitelty" niin tässä kohtaa kuin muuallakin.


Ruta 1:n aluksi päättelemämme kohta, autoilta suljettu tie.

Reitti 1

Reitti 1 kulki aluksi betonoitua tietä pitkin. Ehkä noin kilometrin (?) päässä olisi polku risteytynyt luonnon puolelle vasemmalla puolella tietä. Jäljellä kohdassa oli tolppa ilman reittiviittaa sekä tietysti polku, mutta opasteen puutteen vuoksi emme osanneet lähteä luonnon puolelle tätä kautta. Kuljimme huipulle saakka tietä, joka on autojen ja pyörien kuljettava (joskin autoilta suljettu), vuoroin betonoitu tie ja vuoroin hiekkatie. Alaspäin tullessa löysimme Ruta 1:n kyltin ja osasimme palata "virallista" ykkösreittiä. Mutta tiekin oli vallan mainio vaihtoehto reitiksi ylös, sillä siinä oli helppo askeltaa ja nousu oli kohtuullista koko matkan. Ei mitään pohkeet hapoille -meininkiä. Eksymisen vaaraakaan ei ollut, sen kun vain seuraili tietä ylöspäin.

Helppokulkuisuuden vuoksi voisinkin suositella tätä tietä kenelle vain joka on valmis nousemaan Calamorrolle jalan. Kun löydät aloituspisteeseen niin todennäköisesti löydät ylös ja perille ainakin tietä pitkin. Jos olisi mahdollista aloittaa vaellus yhdestä paikasta ja lopettaa toiseen niin reitti 1 olisi myös hyvä aloitus- tai päätepiste. Esimerkiksi Reitti 3 - Calamorro - Reitti 1 olisi aika kiva reitti! Reitti 3 on luonnonkaunis polku ylös ja reitti 1 luonnoltaan paljaampi, mutta huipun vuoksi palkitseva reitti. Reitti 1:stä erkani reitti myös Mijasiin, ja siinäpä vasta olisikin ihana koko päivän vaellus! 

Ruta 1:n alastuloa. Reitti oli selkeä, joskin hiekka aika pehmeää ja siksi kengät piti lopuksi tyhjentää.

Benalmadena ruta 1
Tässä Ruta 1:n reittiä ylhäältä alas tultaessa, pian sen jälkeen kun reitti erkanee tiestä.

Reitti 1:n loppupäästä ylöspäin mentäessä. Edessäpäin kiemurtelee tie, josta reitti 1 erkani hieman aiemmin.
Näkymä Málagaan avautuu edessäpäin vuorten takaa
Torremolinosiin näkyy myös reitiltä

Calamorro-vuoren huipulla - Aurinkoranniko 360


Emme ole aiemmin käyneet Calamorron huipulla kaapelihisseillä, joten oli kiva kun pääsimme siellä käymään! Huipulla oli turistimeininkiä, hola, buenas dias oli huipulla vähemmällä käytöllä. Nyt silti ymmärsin, miksi juuri sinne on rakennettu köysirata: vajaan 800m korkeudelta huipulta näkyy Aurinkorannikkoa ja Guadalhorcen laaksoa 360 asteessa! Ainoastaan Málagan keskustan alue jää edessä olevan vuoren taakse. Huipulla on myös näköalareittejä, joita kävellen pääsee katselemaan Aurinkorannikkoa eri kulmista. Jos haluat päästä kaapelihissillä ylös, lue lisää kaapelihisseistä täältä.

Köysiradan päätepysäkin alue
Guadalhorcen näkymiä, tässä ilmeisesti toiminnassa oleva kalkkikivilouhos

Mastovuori Calamorron huipulta päin
Näkymät Calamorron huipulta mastovuorelle päin

Edessä oleva polku vie Calamorron eteläiselle näköalapaikalle

Näkymät Benalmádenaan ja Fuengirolaan

Calamorron maisemareittiä kuvan edustalla. Takana Benálmadenaa.

Benalmádenaa

Aurinkorannikolla lämpenee; varustauduthan hyvin jos vaellukselle mielit!

Aurinkorannikon lämpötilat kohoavat nykyään yli +25c:n päivisin. Ilmeisesti alueen metsänhoitaja - tai joku vastaava - tuli vastaan autolla alas tultaessa ja tarkisteli meiltä, onko kaikki ok vaelluksellamme, kun on niin kuuma. Meillä oli ihan ok olo kun varustaudumme aina ruuan ja juoman puolesta hyvin. Tosin jälkeenpäin huomasi olleensa paahteessa ja kaipasi nestettä ja suolaista syötävää. Mutta jos et ole tottunut vaellukseen niin muista tankkaus ja juominen vaelluksen aikana! Mieluummin liikaa juotavaa kuin liian vähän. Mieluummin kannattaa myös lähteä aamuvarhain liikkeelle kuin iltapäiväpaahteen aikana.

Meillä vaelluskausi alkaa kaartaa kohti loppua lämpötilojen ja vähenevän Espanjan-ajan vuoksi. Ehkä käymme kerran vielä vaelluksella, näin toivon. Benalmádena-Mijas olisi huippu reitti viimeiseksi Aurinkorannikon patikointireitiksi. Tulisipa siihen mahdollisuus. Mutta siltä varalta ettemme ehtisi kertaakaan enää vaeltaa täällä, tai kertoa vaelluksistamme blogissani niin sanon tämän nyt: Aurinkorannikko ei ole mitään ilman patikointia! Vaellus on parasta, myös täällä! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti