lauantai 16. toukokuuta 2015

Fuengirolan sää vs. Helsingin sää

No niin, nyt päästään tärkeisiin aiheisiin! ;) Terveisiä Fuengirolasta, jossa on nyt kirkas auringonpaiste ja +25c lämmintä!

Aurinkorannikon sää on yksi merkittävimmistä syistä, miksi tuhannet suomalaiset muuttavat tänne etelään aina syksyisin. Eikä suotta, laskelmieni mukaan täällä säästyykin keskimäärin 130 sadepäivältä vuodessa ja pääsee nauttimaan keskimäärin vähintään +13c lämpimämmistä ilmoista läpi vuoden. Pohjoisimpaan Suomeen verrattuna Fuengirolan vuotuinen keskilämpötila on jopa +20c lämpimämpi.

Auringonnousu Fuengirolassa
Auringonnousu Fuengirolassa

Meidänkin perheellä aurinko ja suomenkielinen koulu olivat Fuengirolaan muuton valintakriteereinä. Kun vuoden mittaan olen seurannut kavereideni Facebook-tilapäivityksiä Suomen säästä, olen mielessäni hytissyt ja miettinyt kauhuissani, että miten ihmeessä tulemme noin kylmässä ja pimeässä selviämään yhtään talvea! :O Aurinkoon ei ole yhden vuoden aikana kyllästynyt! No, Suomessa on minun työt, miehen yritys sekä kotimme rauhaisassa paikassa, ja olemme ajatelleet kasvattaa lapsemme ainakin pääosin Suomessa. Takaisin lähtö odottaa kuukauden päässä.

Fuengirolan vs. Helsingin säät


Tein vanhalla Excel-versiolla sääkaaviot. Puhukoon fakta puolestaan! Huomaatko, että Helsingin päivälämpötila kohtaa muutamana kuukautena Fuengirolan yölämpötilan, ja muuten käyrät pysyvät visusti kaukana toisistaan?

Fuengirolan sää vs Helsingin sää  
Lähteet: http://www.tjareborg.fi ja Wikipedia

Pahoitteluni, että excelin kanssa meni koon säätämisessä sukset ristiin ja kuva ylittää blogin reunukset työpöytänäkymässä.

Kuukausittaiset säät Fuengirolassa ja Helsingissä


Alla Wikipediasta lainatut kuukausittaiset päivä- ja yölämpötilat Helsingistä ja Fuengirolasta aukaistuna taulukkoon.
Fuengirolan ja Helsingin lämpötilat taulukkona


Mikä fiilis säistä eri kuukausina?


Kuulin, että kulunut talvi olisi ollut Aurinkorannikolla kylmin 25 vuoteen. Täytyykin myöntää, että esimerkiksi tuuli on kiusannut vuoden alkupuolella melko paljon, niin että jokunen vaellusreissu on tuulen vuoksi jäänyt tekemättä. Lämpötilat ovat tarjonneet turisteille toisistaan poikkeavia kokemuksia, sillä välillä on ollut lämpimämpää ja välillä viileämpää, vaikkapa perättäisillä viikoilla - tai jopa perättäisinä päivinä. Sattuipa yksille viikonloppuvieraillemme maaliskuussa, että satoi kaatamalla suurimman osan ajasta kun he olivat täällä! Jos täällä kuitenkin asuu niin ei huolta, aurinko lämmittää ja ruskettaa kyllä jokaisen kuukauden aikana. Niin, eikä niitä kuravaatteita olla tarvittu, kumppareitakin aika vähän. Touko-syyskuun aikana täällä on takuuvarmaa hellettä paljon.

Jotta voisin antaa tarkempaa kuvaa ilmoista, yritän nyt muistella hieman jokaista kuukautta erikseen.

Elokuu oli paahteinen kuukausi, lämpötila nousi jopa +37 asteeseen. Vettä ei satanut 1,5 kuukauteen. Elokuu on espanjalaisten loma-aikaa ja Fuengirola on aina täysi sekä asuntojen hinnat kalleimmat. Jos mahdollista, kannattaa siis ajoittaa lomia muille kuukausille. Jos se ei ole mahdollista niin tänne vain, ainakin täällä on hilpeä meininki ja kaupunki täynnä sykettä. Vanhuksetkin lähtevät iltariennoilleen kymmenen aikaan illalla. :D

Syyskuu oli myös hyvin lämmin ja aurinkoinen. Turistiruuhka oli ohi ja rannalla lämmintä.

Lokakuu oli itse asiassa aika mainio kuukausi! Lämpöä ja valoa riitti, mutta ulkona pystyi tehdä jo muutakin kuin maata biitsillä. Myös esimerkiksi Sofia-opiston toiminta käynnistyi ja pääsi näkemään "paikallisia suomalaisia".

Marras-joulukuussa oli välillä alikulkuteitä tukkivia kaatosateita, välillä oikein hyviäkin kelejä! Aurinkoisella tai puolipilvisellä säällä oli oikein hyvä sää vaeltaa. Lapsemme kävivät marraskuun alussa vielä meressä uimassa, jonka jälkeen siirryimme odottelemaan lämpimämpiä kelejä. Joulupäivänä otin bikinit päällä aurinkoa suojaisalla paikalla sijaitsevalla patiollamme (muualla olisi ehkä ollut kylmä). Tapanina kävimme minivaelluksella kauniissa +15c säässä.

Tammi-helmikuussa taisi täällä olla kovimmat tuulet. Lämpötilat vaihtelivat, toisilla oli hyvät lomakelit, toiset joutuivat palelemaan takit päällä. El Torcalin luonnonpuistossa kilometrin korkeudessa bongasimme lunta helmikuussa. Marmorilattioilla oli tarvetta villasukille. Ulkona saattoi silti päivällä olla lämpimämpää kuin sisällä.

Maaliskuusta muistan rankkasateet. Mutta lämpimiinkin ilmoihin päästiin! Sateetkin toki vaihtelevat vuosittain - kuukausien keskiarvoja voit kurkata esimerkiksi holiday-weather.com:sta.

Huhtikuu oli ihanaa aikaa! Viimein alkoi lämmetä oikeasti ja loppua kohti oltiin aina +20c paremmalla puolella päivisin. Toki vieraamme olisivat toivoneet biitsikelejä, eikä ihan sellaisia ollut vielä puolessa välissä kuuta ainakaan joka päivä. Huhtikuu oli vaelluskuu, aivan ihanaa kukkaloistoa vuorten rinteillä!



Toukokuussa lämpeni tosissaan. +30c meni rikki kuluneella viikolla. Itsekin lämminverisenä heitin talviturkin vappuna (tosin Portugalin puolella). Toukokuussa pitää olla jo varovainen, ettei saa auringonpistosta; oma poikamme taisi sellaisen saadakin perjantaisen koulupäivän päätteeksi, kera kuumeen ja oksennuksen.

Kesä-heinäkuusta ei meillä ole kokemusta, mutta kaikesta päätellen täällä on silloin biitsikelejä ja uima-altaissa tarkenee hyvin uida. Jos vuokraat asunnon täältä, ota sellainen jossa on ilmalämpöpumppu mieluiten joka huoneessa.

Milloin on paras aika matkustaa Fuengirolaan?


Jos etsit biitsilomaa, tule touko-syyskuussa. Jos haluat käydä sekä biitsillä että esimerkiksi vaelluksella, tule huhtikuussa tai lokakuussa. Jos pääset vain marras-maaliskuussa niin ota rennompi asenne; hyvällä tuurilla pääset rannalle ottamaan aurinkoa ja tekemään kaikenlaista mukavaa, huonolla tuurilla sataa tai tuulee.
Kaikkina vuodenaikoina pääset täältä ruskettuneena kotiin, jos vietät täällä vähän pidemmän aikaa, esimerkiksi kuukauden. Oikein mainio kohde talven muuttolinnuille!

Tällaisia mietteitä minulla on Aurinkorannikon säistä. Haluaisitko kommentoida, millaisia kokemuksia sinulla on täältä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti