perjantai 20. helmikuuta 2015

Muutto kalustettuun vuokra-asuntoon Espanjassa - mitä tavaroita mukaan?

Aiemmin kerroin, mitä vaatteita lapsiperheen kannattaa ottaa mukaan Aurinkorannikolle muuttaessa. Nyt jaan ajatuksiani siitä, mitä kalustetusta vuokra-asunnosta voi varustelutason puolelta odottaa ja mitä pakata perheelle mukaan sen osalta. Huomautan samalla, että listani eivät ole täydellisiä, sillä en ole kiinteistövälittäjä tai kiinteistön omistaja ja olen muuttanut Espanjaan ainoastaan kerran. En myöskään välttämättä ole muistanut listata kaikkia tärkeitä kodin tavaroita tähän. Mikäli sinulla tulee siis tähän mitään lisättävää niin laitathan kommenttia tulemaan, kiitos!


Minkä verran tavaraa mukaan? Millä hinnalla?


Espanjaan muuttoa suunnitellessa kukin perhe tekee valintansa siitä, mitä aikoo lopulta ottaa mukaansa ja miten tavarat kuljetetaan. Jotkut haluavat lähteä matkaan minimimäärällä tavaraa ja ostavat paikan päältä kaiken vuokrakodista puuttuvan, kun taas toiset tuovat suuren osan omaisuudestaan ja järjestävät tavaroilleen erillisen kuljetuksen. Muuttokuorma tuodaan perheestä riippuen autolla, lentokoneella tai tavarakuljetuksella.

Muuttaminen on myös kustannuskysymys. Mitä vähemmällä pärjäät, sitä edullisemmaksi muuttaminen luonnollisesti tulee. Jos perillä Espanjassa joutuu kuitenkin ostamaan paljon tavaroita vuokrakotiin, voi tiettyjen tavaroiden muuttaminen olla kannattavempaa kuin kaiken uudelleen ostaminen. Kustannustehokkaimmaksi muutosta teet kun tiedät mahdollisimman hyvin, millainen varustelutaso vuokrakodissasi tulee olemaan.

Tässä muutamia esimerkkejä muuttokustannuksista:
  • Lentäen maksat lentolipuista sekä lentoyhtiön mukaisista matkatavaramaksuista. Esimerkiksi Norwegianilla yksi laukku maksaa suoralla lennolla 18€, kaksi laukkua 42€. Kymmenen laukkua maksaa siis 210€. (Kaksi laukkua per henkilö on ymmärtääkseni maksimi ja tämä siis 5 hlölle laskettuna.)
  • Autoillessa tavarat kulkevat peräkontissa, mikäli peräkontin tilavuus riittää perheen tavaroille. Viamichelin laskee bensojen ja tullien hinnaksi Helsinki-Fuengirola-välille 590€. Tähän hintaan ei sisälly laivakuljetusta tai majoitusmaksuja.
  • Esimerkiksi Kuljetusliike Rokkikoneella alle 60x50x40 cm muuttolaatikko maksaa 65€. Kuljetuksia voi tilata myös esimerkiksi kuutioihinnoin (Rokkikoneella 270€/kuutio kun kuljetetaan yli 1,5 kuutiota).
Meidän viisihenkinen perhe selvisi vuoden mittaiseen asumiseen kalustetussa asunnossa kymmenellä lentokoneen ruumaan laitettavalla laukulla, joista osa oli Pelicanin muuttolaatikoita (todella käteviä painonsa ja mittojensa puolesta - menevät myös normaaleina matkatavaroina!). Otimme mukaamme esimerkiksi wii-konsolin, laatikollisen lasten leluja, potkulaudan, keittiövälineitä, lakanoita, lastenkokoisen peiton, pyyhkeitä sun muuta, eli ihan lomavarustuksella emme Espanjaan muuttaneetkaan. Myös vaatteita meillä oli melko lailla riittävästi. Pien- tai kodinkoneita tai esimerkiksi tv:tä emme ottaneet, sillä tiesimme etukäteen, että vuokrakodissamme on riittävä varustelutaso näiden osalta. Moccamasterit ja vedenkeittimet olisivat sitäpaitsi jouduttu kuljettamaan tavarakuljetuksella, sillä ne eivät olisi mahtuneet mukaamme lenkokoneen ruumaan.

Palatessa tulemme todennäköisesti käyttämään kuljetusliikkeen kuljetusta osalle tavaroistamme, sillä kuitenkin vuoden aikana on vaatetta ynnä muuta tullut shoppailtua enemmän kuin karsittua. :)

Onko kalustetuissa asunnoissa aina tietty varustelutaso?


Oma vastaukseni tähän on: ei. Tietty minimitaso varustelussa toki on - esimerkiksi sänky, sohva, ruokailuryhmä, liesi ja jääkaappi löytyy yleensä kaikista vuokrakodeista - mutta muuten varustelutaso vaihtelee paljon kohteiden välillä. Myös yleisilmeeltään vuokrakohteet vaihtelevat paljon; jotkut kohteet muistuttavat lähinnä poikamiesbokseja, toiset taas on sisustettu suunnitelmallisesti tauluja ja värejä myöten.

Varustelutaso riippuu esimerkiksi omistajan vuokrausperiaatteista (mitä hän vuokraansa sisällyttää), kiinteistövälittäjäyrityksestä sekä edellisen asukkaan jättämistä tavaroista (ja onko omistaja ottanut ne itselleen vai jättänyt seuraavaa asukasta varten). Siksi kannattaa selvittää vuokrakohteen varustelutaso mahdollisimman hyvin, jotta välttää ikäviltä yllätyksiltä sekä turhalta tavaran kantamiselta. Ehdottomasti helpoin toki on, jos voi nähdä kohteen ennen vuokraamista.

Mitä keittiövälineitä kalustetuissa asunnoissa on?


Usein vuokrakohteissa on pelkistetty "survival pack" aterimia, eli haarukat, veitset, lusikat, jokunen leikkuuveitsi (todennäköisesti tylsiä). Leipäveitsi voi olla tai olla olematta. Meiltä onneksi löytyi Ikea Gnistra, mikä on oikein hyväksi todettu leipäveitsi - vinkkinä jos joudut ostoksille.

Lautasia, laseja ja laseja sekä mukeja on kohteesta riippuen vaihtelevasti, aina pienestä perussetistä ulos saakka pursuaviin astiakaappeihin josta löytyy kaikki ja vähän yli, myös mummonmökin vanhat astiat. :)

Kattiloita ja paistinpannuja usein löytyy myös vähintään jokunen.

Taikinan nuolijoista, raastinraudoista, mehukannuista, saksista ym. ei välttämättä etukäteen tiedä, mutta niitä saa tarvittaessa edullisesti Ikeasta tai kiinakaupoista.

Useimmiten pääset siis vuokrakohteen keittiövälineillä alkuun ja selviätkin jonkin aikaa. Ei kuitenkaan kannata olettaa, että astiat ja aterimet olisivat erityisen laadukkaita ja että niillä saisit loihdittua suurelle seurueelle viiden ruokalajin menuja. ;)

Itse otin mukaamme seuraavat keittiövälineet:
  • Terävä leikkuuveitsi
  • Juustohöyliä (täällä saa kyllä valmiiksi höylättyä juustoa, mutta siivut ovat minun makuuni liian paksuja)
  • Kuorimaveitsi
  • Salaatinottimet
  • Kakkulapio
  • Vispilä
  • Tölkinavaaja, sellainen tavallinen ja yksinkertainen eikä esimerkiksi tällainen härpäke.  
  • Kaulin
  • Esiliinat itselle ja lapsille.
Kaikille näille on ollut käyttöä. Eniten terävälle leikkuuveitselle (salaatteja ym varten), vähiten kaulimelle.

Mitä pien- ja kodinkoneita vuokrakodeissa on?


Kodinkoneiden varustustaso riippuu pitkälti kohteesta. Useimmissa on esimerkiksi hella ja pyykinpesukone. Joissain kohteissa ei kuitenkaan ole esimerkiksi uunia tai tiskikonetta. Toisissa taas on hyvinkin monipuolinen kodin- ja pienkoneiden varustelutaso. Mikäli siis käytät tiettyjä kodinkoneita paljon, kannattaa selvittää etukäteen, onko vuokrakodissa valmiina kyseiset kodinkoneet.

Pienkoneista esimerkiksi kahvinkeitin useimmiten löytyy - mutta se voi ollakin normaalin kahvinkeittimen sijaan espressokeitin. Teenkeitintä en ole vuokrakohteissa nähnyt, mutta vettähän voi keitellä kattilassa. Asunnostamme löytyi myös silitysrauta ja -lauta - niiden uskon löytyvän myös useimmista muista vuokrakodeista. Tehosekoitinta tai muita leipurin unemavälineitä tuskin kannattaa kuitenkaan olettaa löytävänsä vuokrakodista. Meillä kävi onni, että asunnossamme oli yhdistetty sähkövatkain ja sauvasekoitin (kaikilla näitä ei ole).

Sängyt ja peitot


Jokaisesta vuokrakodista löytyy sängyt sekä jonkinlaiset peitteet. Petauspatjoja ei kuitenkaan välttämättä ole. Mikäli on tarkka hygieniasta, voi olla paikallaan tehdä pieni tupatarkastus sänkyihin ja peittoihin, sillä on todennäköistä että monikin ihminen on nukkunut samoissa vuoteissa sekä käyttänyt samoja peittoja ja tyynyjä.

Espanjan standardi sänkykoko on hieman erilainen kuin Suomessa: pituus on normaalisti 190cm, mikä on 10cm lyhyempi kuin suomalaisissa sängyissä. Muotoonommeltuja lakanoita tuskin siis kannattaa mukanaan tuoda.

Täkkimallisia peittoja ei kaikissa espanjalaisissa kodeissa käytetä, vaan peittojen sijaan saatetaan käyttää esimerkiksi lakanaa ja sen päällä vilttiä. Pussilakanoita ei siis välttämättä käytetä lainkaan. Jos siis tuot mukanasi pussilakanoita, ne eivät välttämättä sovi peittoihin jos kohteessa käytetään vilttejä. Esimerkiksi Ikealta löytyy toki pohjoismaalaisen kokoisia (150*200cm) peittoja jos haluaa nukkua normaalilla peitolla. Myös pussilakanoita myydään esim. Ikealla ja El Corte Inglesissä sekä varmasti monessa muussakin liikkeessä. Pussilakana on täällä nimeltään "funda nórdica".

Myös espanjalainen tyynykoko on useimmiten erilainen kuin suomalainen, espanjalaiset tyynyt ovat kapeampia ja pidempiä kuin suomalaiset. Toki Ikealla on tähänkin ratkaisu, sillä siellä myydään sekä espanjalaisen että pohjoismaalaisen kokoisia tyynyjä.

Matot


Mattoja ei espanjalaisilla marmorilattioilla aina näe, sillä espanjalaiset käyttävät kenkiä usein myös sisällä. Mattoja toki myydään useissa paikoissa.

TV ja elektroniikka


Stereoita tai muuta pienelektroniikkaa ei useimmiten ole vuokrakodeissa. Yleensä kaikista vuokrakodeista löytyy kuitenkin vähintään jonkinlainen tv. Ihan kaikissa kohteissa ei kuitenkaan ole taulutelevisiota, vaan jokin vanhanaikainen putkitelevisio. Pahimmillaan olen kuullut, että sopimusta tehdessä kohteessa on ollut taulutelevisio, mutta se on sitten haettu pois ja tilalle on tuotu putkitelevisio! Tällaista kuitenkin tapahtuu harvemmin.

Internet


Nyt ollaan kylläkin bittipuolella jo, mutta menkööt. :)
Käytännöt internetin suhteen vaihtelevat vuokranantajien mukaan. Pahimmillaan internetiä ei aluksi ole lainkaan ja sen asennuttamiseen menee useita kuukausia. Taloyhtiössä saattaa olla myös jaettu internet-yhteys, mikä todennäköisesti merkitsee hitaita yhteyksiä. Mikäli tarvitset muutakin kuin mobiilinettiä heti alusta alkaen niin kannattaa tarkistaa etukäteen, millainen yhteys asuntoosi on saatavilla. Itsellämme on käytössä oma langaton yhteys, jonka "perimme" edellisiltä asukkailta. Maksamme nettiyhteyden laskulla, joka tulee kiinteistövälitystoimistoltamme.

Lopuksi


Mikäli olet vasta tekemässä asunnon valintaa, voit hyötyä esimerkiksi tästä listasta. En aio itse rakennella listaa, sillä siitä tulisi hyvin subjektiivinen. ;) Kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä, sillä parhaimmat asunnot varataan hyvissä ajoin ennen seuraavaa lukuvuotta.

Kuten aiemmin olen myös maininnut, ei kiinteistövälittäjiä vuokrabisnes aina kiinnosta, joten vuokraaminen voi vaatia sinnikkyyttä. Soittoja perään ja vaikka paikan päälle jos ei muuten ala luonnistumaan. ;) Muistathan varoa vuokrahuijareita - niitäkin on toisinaan liikkeillä; sellaisia jotka esimerkiksi pyytävät takuuvuokria asunnoista joita ei ole. Lehtijuttu eräästä vuokrahuijaustapauksesta lehdessä Suomalainen Espanjassa 227/2014 sekä täällä.

Myös vuokralaisen vastuihin sekä vuokrasopimusehtoihin kannattaa tutustua huolella, sillä moni kiinteistönomistaja on (ymmärrettävästikin) tarkka omaisuutensa varjelemisesta. Voi käydä kuitenkin myös niin, että omistaja ryhtyy laatimaan omalaatuisia korvausvaatimuksia, ja siksi ei kannatakaan olla turhan sinisilmäinen. Jos haluat tutustua vuokralaisen oikeuksiin ja vastuihin niin esimerkiksi Olé-lehti on kirjoittanut tarkemmin aiheesta lehdessään (kysy toimitukselta numeroa).

Onnea muuttoon jos sellainen on tulossa! Itse jatkan tästä seuraavaksi taas hieman kevyempiin aiheisiin. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti