keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Muutto Fuengirolaan lasten kanssa? Näin pakkaat lastenvaatteet.

Fuengirola kutsuu helppoutensa vuoksi eläkeläisten ja sinkkujen sekä pariskuntien lisäksi useita lapsiperheitä. Kolmen lapsen (5, 7 ja 8v) äitinä ajattelinkin kertoa kahdessa kirjoituksessa, mitä minun mielestäni kannattaa ottaa mukaan kun edessä on muutto Espanjan Aurinkorannikolle lasten kanssa.

Tässä kirjoituksessa kerron, mitä lastenvaatteita kannattaa ottaa mukaan. Myöhemmin aion kertoa, mitä muita tarvikkeita kannattaa ottaa mukaan pidempiaikaiseen asumiseen kalustettuun vuokra-asuntoon Aurinkorannikolla.

Huppareilla, takeilla ja kerrosvaatetuksella on talvikuukausina käyttöä


Mitä lastenvaatteita mukaan Espanjan Aurinkorannikolle?

 

Kesäkuukausina tarvitset vähän vaatetta


Kesäkuukausina Aurinkorannikolla tarvitsee hyvin vähän vaatteita lämpötilan pysyessä korkealla, päivisin usein +30c yläpuolella. Hellemekkoja ja muita kivoja ohuita vaatteitä mukaan, sekä tietysti sandaalit joilla voi kävellä myös paahtavalla rantahiekalla! :) Pitkät housut voi jättää kesäkuukausina kotiin. Ainakaan meillä ei ollut pitkille housuille tarvetta ennen lokakuuta.

Jos lapsesi eivät vielä osaa uida ja muutat taloyhtiöön, jossa on ainoastaan syvä allas, kannattaa harkita esimerkiksi Speedon kellukeuikkareiden hankintaa Suomesta (niitä en ole nähnyt täällä myytävänä). Meillä viime kesänä 4v tyttö ui kellukeuikkareilla ja 6v ja 8v opettelivat uimaan ensin kellukkeilla ja sitten ilman kellukkeita. Muuten täällä ei uimaleluista ym. ole pulaa, niitä saa kesäaikaan puoli-ilmaiseksi melkein joka paikasta.

Talvikuukausina suosi kerrospukeutumista


Talvikuukausina on iltaisin ja aamuisin usein viileää (n.8-10c), kun taas päivisin lämpö kohoaa useimmiten 14-18c tietämille, tänään jopa 20c:een! Yleisohjeeksi sanoisin talvikuukausien pukeutumiseen Fuengirolassa niin aikuiselle kuin lapsellekin, että suosi helposti riisuttavaa ja puettavaa kerrospukeutumista, sillä todennäköisesti tarvitset aina aamulla sekä illalla enemmän vaatteita kuin päivällä. Esimerkiksi vetoketjullisia huppareita on meillä tullut käytettyä täällä enemmän kuin missään muualla, sillä ne on helppo riisua tarvittaessa.


Ulkovaatteet, jotka kannattaa ottaa lapsille mukaan:
  • takki (kesätakki ja/tai lämpimämpi syystakki)
  • huivi / kaulaliina
  • lapaset
  • ohut pipo / korvalaput
  • villasukat
  • lenkkarit ja haluetessasi varsikengät
Aamuisin lapset tarvitsevat ylleen yleensä takin sekä huivin/kaulaliinan. Joinain aamuina takiksi saattaa hyvin riittää esimerkiksi juuri vetoketjullinen huppari, kun taas toisina aamuina voi lasten tehdä mieli laittaa ylleen lämpimämmän syystakin tai ohuen talvitakin (esim. tikkitakin).  Lämpimämmät syystakit tai kevyet toppatakit eivät kuitenkaan ole täällä välttämättömiä, jos kesätakin alle voi tarvittaessa lisäillä useammankin kerroksen paitoja (esim. hupparin ja pitkähihaisen t-paidan). Tikkitakkeja ja ohuita toppatakkeja myydään myös melko edullisesti täällä mikäli niille tulee tarvetta. Tikkitakit ovat toki espanjalaisilla itsellään ahkerassa käytössä - silloinkin kun suomalaisilla pukkaa jo hikeä. :)

Kylmimpinä aamuina sekä iltoina voi lasten tehdä mieli pukea myös lapaset ja korvalaput tai ohuen pipon. Päivän mittaan jäävät kuitenkin paitsi lapaset ja korvalaput niin useimmiten myös takit pois. Pitkiksiä ei ikinä tarvita, paitsi jos niitä käytetään yövaatteina.

Kengät vaihtelevat meillä lasten mukaan, poika käyttää tavallisia lenkkareita, tytöt tykkäävät vaihdellen tennareita, lenkkareita ja varrellisia kenkiä. Talvikenkiä emme käytä. Sen sijaan villasukilla täällä on käyttöä - sisällä. Marmorilattiat ilman lattialämmitystä ovat kylmiä. Rakastan itse kunnon villasukkia täällä enemmän kuin Suomessa!

Fuengirolassa et tarvitse lainkaan lämpimiä toppavaatteita. Jos kuitenkin haluat mennä Sierra Nevadaan laskettelemaan niin pakkaa toppavaatteet mukaasi (keväämmällä kevyempää lasketteluvaatetta).  

Tokaluokkalaisen tammikuisen illan ulkovaatetus Fuengirolassa:
huivi, tikkitakki sekä varrelliset kengät
.



Kerrostettavaa sisäpukeutumista koululaisille

Suomessa talvisin paljon käytetyt lasten villapaidat roikkuvat meillä täällä enimmäkseen käyttämättöminä. Vaikka aamulla pelkkä villapaita ei välttämättä riittäisikään aamulla takinkorvikkeeksi, voi sillä olla iltapäivällä jo liian kuuma, erityisesti jos liikkuu esimerkiksi koulun pihalla. Jos villapaitaa jossain tarvitsee niin sisällä kotona, jossa voi olla viileää huonojen eristysten ja lämmitysten vuoksi. Koululaisillamme suosimmekin kerrostettavaa pukeutumista myös sisävaatetuksessa, erityisesti paidoissa. Villatakit, hupparit, ohuet pitkähihaiset, t-paidat, aluspaidat - näitä yhdistelemällä yleensä mennään. Niitä lapset sitten vähentelevät halutessaan päivän mittaan.


Ota talvikuukausille mukaan nämä sadevaatteet:
  • sadetakki
  • kumpparit.
Kun Espanjassa sataa, niin vettä tulee usein kuin saavista kaataen. Vaikka asuisit esimerkiksi 500m päässä koululta tai kerholta, kastut takuulla jos kävelet sinne. Jos siis joudut joskus kävelemään myös sadesäällä, varaa mukaasi ainakin sadetakki ja kumpparit sekä jokunen sateenvarjo. Kurahousuja en tähän listannut, sillä kaatosateella ei ainakaan meidän tee kuitenkaan mieli ulkoilla. :) Myöskään varsinaisia kurakelejä täällä ei ole, jollei sitten lähde esimerkiksi vaellukselle heti sateiden jälkeen tai muihin paikkoihin, joihin on kertynyt sateista paljon vettä. (Ah, ihanaa, voit relata kuravaaterallin osalta!!!)
 

Näitä et tarvitse - edes talvikuukausina:
  • välikausihaalarit
  • paksummat tuulihousut
  • paksu pipo tai rukkaset.
Näille ei meillä ole yksinkertaisesti ollut käyttöä Fuengirolassa. Asia on taas eri jos menee Sierra Nevadaan laskettelamaan tai esimerkiksi kevätvaellukselle Aurinkorannikon ulkopuolelle.

-------------------
Tällaisia tuli lastenvaatteista mieleeni. Mikäli sinulle tulee tähän jotain lisättävää, kerro toki niin laitetaan listan jatkoksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti