maanantai 20. lokakuuta 2014

17 seikkaa, jotka rasittavat Espanjan kotona

Nyt kun asumme täällä Espanjassa vuokralla ja olen paljon kotona hoitelemassa arjen askareita niin luonnollisesti kodin pienistä asioista tulee merkittävämpiä arjen kysymyksiä. Kyllä, tiedän että oikeasti riittää kun pään päällä on katto ja ruokaakin on saatavilla, mutta kuitenkin epäkäytännöllisyydet rasittavat ketä tahansa kotirouvaa, onhan kyse omasta työpaikasta.

Olen aiemmin sanonut, että meillä oli hyvä tuuri kun saimme tämän asunnon. Olen sitä mieltä yhä, koska emme kuulu überrikkaisiin vuoriston luksustaloissa asujiin vaan ihan tavallisiin tallaajiin, ja meillä on täällä kuitenkin ihan turvallista olla suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten, brittien, espanjalaisten ja kiinalaisten ympäröimänä. Kuitenkin pieniä suuria rasituksia meillä on ja nyt ajattelin vuodattaa niistä 17. Jos saisin päättää niin omassa kodissani tekisin näissä 17 asiassa erilaisen ratkaisun.

No niin, täältä tulee!




1. Pesukoneen sijainti keittiössä ja roskiskaapin toimiminen kodinhoitohuoneen tarvikkeiden kaappina.

Espanjalaisille kodeille on tyypillistä, että erillistä kodinhoitohuonetta ei ole vaan pyykkikone sijaitsee keittiössä. Keittiössä vallitsee siis ainainen kokkaus-pyykki-roska-rumba. Perheelliselle se tarkoittaa, että jollei keittiössä siivoa 24/7 tai vaihtoisesti jos ei olla kokonaan ulkoruokinnassa, syödä pelkkiä nuudeleita, viedä roskia useammin kuin kerran päivässä sekä käytetä pesulapalveluita aktiivisesti, niin keittiössä on vallalla aina jonkinlainen kaaos. (Paitsi tietty superäideillä, joilta asia kuin asia hoituu tunnetusti alle minuutissa.) Kun vielä roskilta puuttuu oma kaappinsa roskakaapin toimiessa pesuainekaappina ja niin lattialla lojuu pyykkien lisäksi pahvi- ja muut lajiteltavat roskat. Kaukana on keittiöidylli tässä sekamelskassa.

2. Ulosvedettävä hellan tuuletin.  

Hellan tuuletin käynnistyy vetämällä tuuletin ulos. Se kuitenkin pitää työntää takaisin sisään jos kokkaillessa tulee asiaa viereiselle nurkkakaapille, jossa lautasemme sun muut ovat säilössä. Pieni suuri vaiva. Joku insinööri on ollut olevinaan hyvin pätevä tällä keksinnöllään, joka ei ainakaan meidän keittiössä kuitenkaan hyvin toimi.

3. Liian pieni uuni. 

Aargh kun ei saa esimerkiksi kaalilaatikkoa kunnon uunipellillistä tehtyä kerrallaan vaan pitää nypertää pienen uunin kanssa! (Onneksi uuni kuitenkin sentään löytyy, sillä on moniakin espanjalaiseja koteja joissa sitä ei vielä edes ole!)

4. Tukkiutuva astianpesuallas. 

Pesualtaassa ei ole minkäänlaista sihtiä ja kun sinne valuu vaikkapa muutama papu tai muu ruuanjämä niin se on heti tukossa. Mieheni on avannut putket jo ainakin neljä kertaa. Onneksi mieheni on tässä asiassa kiltti. ;)

5. Pesukoneen pesuaineluukku, joka ei mene kiinni.  

Meidän pesukoneen pesuaineluukku ei mene kiinni, koska pesukone on liian lähellä seinää. Se on siis sitten aina raollaan, jee.

6. Käytöstä poistettu tulisija, jonka savupiippua ei kuitenkaan ole tyhjennetty. 

Aina välillä joku lapsistamme keksii käydä tulisijaa tutkimassa, mistä seuraa että tuhkaa tippuu vanhasta piipusta tulisijaan sekä lattialle. Kun tuhkaa hieroo vielä käsiinsä niin sitä saa kätevästi levitettyä pitkin seiniä. Olisi ollut tosi kiva jos nokikolari olisi käynyt ennen kuin uunista tehtiin valkoinen koristetakka.

7. Kirkkaan väriset kankaiset ruokapöydän tuolit sekä sohva. 

Hulluin keksintö ikinä, käyttää kirkkaan värisiä kankaisia tuoleja ruokapöydän tuoleina lapsiperheessä. Kaikki liat oikein kirkuvat kirkkaissa väreissä, eikä niitä oikein saa pois ainakaan minun konsteillani. Jos jollakulla on huonekaluihin soveltuvaa pesuria lainaan niin ottaisin vastaan sellaisen mielelläni, vaikka sitten maksua vastaan.

8. Korkeakiiltoiset punaiset keittiönovet.  

Näyttävät kuvissa näteiltä, mutta jälleen kerran tahrat ovat samalla kirkkaasti esillä. Onneksi näihin oviin sentään tepsii normaalit pesuaineet.

9. Mattavärillä maalatut seinät. 

Sellaiset joista ei lika lähde kunnolla. Kiva juttu meidän tahmatassujen kanssa. Hinkutikinkuti.

10. Huonosti eristetyt ulko-ovet. 

Kun ovien alla on silminnähtävät raot niin muurahaisilla sekä muilla pienillä hyönteisillä on täysin vapaa pääsy kotiimme. Jos pöytä on jäänyt pyyhkimättä niin voi hyvin olla, että muurahaisjono vaeltelee pitkin pöytää seuraavana päivänä. Viileämpien iltojen koittaessa jalat varmasti tutisevat. Onneksi on villasukat. Ja onneksi torakat eivät vielä ole löytäneet meille.

11. Terävät reunat. 

Kodissamme on paljon teräviä reunoja; paitsi marmoriportaissa, myös huonekaluissa, kylpyhuoneen altaissa ja vetimissä. Lapsille on tullut monta pipiä terävistä reunoista ja se on jopa aiheuttanut ikävää takaisin Suomeen.

12. Väärän kokoiset sängyt.  

Espanjassa sängyt ovat lyhyempiä kuin Suomessa. Kotiimme on kuitenkin on ostettu Ikean petauspatjoja, jotka ovat sitten espanjalaisia sänkyjä pidempiä. Petarit siis roikkuvat vuoteiden reunojen yli. Muotoonommeltuja lakanoita on ostettu vuokranantajan toimesta kahta kokoa mutta samaa näköä, eli kun laitan muotoonommeltua lakanaa niin todennäköisesti yritän ängetä juuri sitä vääränkokoista lakanaa petariin.

13. Olemattomasti äänieristetyt seinät. 

Äänieristys on olematon. Kätevästi ekstramäärä syyllisyyttä vanhemmille kun temperamenttiset melukylän lapset majailevat meidän kotona (me vanhemmathan emme ikinä hermostu ;) ;)  ). Paitsi silloin syyllisyys hälvenee kun naapuriravintolassa näytetään screeniltä fudismatsia (illalla tietysti, silloin kun olemme menossa nukkumaan), naapurin koiralle tulee keskellä yötä pissahätä, tai Feria-päivät ovat saapuneet Fuengirolaan.

14. Kaikuva porraskäytävä. 

Marmoriportaat ja maalatut seinät kaikuvat. Emme ole jaksaneet vuoden takia kuitenkaan seinävaaatteita shoppailla. Siinä kun vielä lapsi päättää ryhtyä iltakiukkua niin silloin tekisi mieli paeta vaikka yksinäiseen mökkiin erakoksi.

15. Pieni jääkaappi ja pakastin.  

Jos on tottunut käyttämään kokopitkää jääkaappia ja pakastinta niin downgreidaaminen pienempään on haastavaa. Jääkaappiin ei voikaan tuoda 5-henkisen perheen viikon eväitä, ja pakastinkin täyttyy hetkessä. No, onneksi en käy töissä kodin ulkopuolella nyt vuorotteluvapaalla niin voin miettiä, miten paremmin saisin ruuat mahtumaan jääkaappiin. Ööh... :D

16. Liian pieni postilaatikko.  

Mikähän siinä on kun pitää olla liian pieni postilaatikko ja postit tungetaan vain puoliväliin laatikkoa? Tosi kivaa esitellä posteja myös naapureille. Meillekin tuli vielä sellainen naapurin norjalaisen kirjekuori laatikkoon, että päättelimme sisältävän pankkikortin. Oikea vastaanottaja oli varmaan kiitollinen saadessan kuoren itselleen.

17. Selvästikin jonkun mummonmökin vanhat kipot ja kupit ja vielä kaupan päälle viltit ja matkalaukut. 

Myönnän, että minustakin on tullut sen verran Emäntä, että minua vaivaa kun kaapeista löytyy paljon ylimääräistä tavaraa. Vieläpä sellaista, että tekisi mieli heittää niitä oikopäätä roskikseen. Tullessamme keittiön kaapeissa oli paitsi tarpeelliset kipot ja kupit ja lautaset niin myös valtava määrä ylimääräistä ja turhannäköistä kippoa, kuppia, pannua sun muuta. Kyllähän se syö naista kun aikoo tehdä ruokaa ja astiat ovat väärän kokoisia ja vääränlaisia ja lisäksi niitä on liikaa. Ja kun miettii, mihin laittaisi makuupussit ja muut vähemmin käytetyt tavarat niin ne pitää survoa johonkin outoon paikkaan, koska tavaratiloissa on mummonmökkiosaston kampetta. Eikä tiedä, mitä vuokraisäntä sanoisi jos kävisi kuskaamassa illan kähmeessä kaiken ylimääräisen tavaran roskikseen.

Ugh, olen puhunut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti