keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Vuokra-asunto Espanjasta - näin se löytyi

Vuokra-asunto hakusessa

Espanja-suunnitelman alkutaipaleelta saakka aloimme kartoittamaan asumisen hintatasoa. Kävimme mieheni kanssa Spainhouses.net sekä muilla sivustoilla vierailemassa eräitäkin kertoja (vaikka pian huomasinkin, että ainakin käymissäni espanjalaisissa sivustoissa olisi paljon parantamisen varaa ja se hieman rasitti. ;) ) Oli sellainen tuntuma, että vuokra-asuminen olisi Espanjassa edullisempaa ja että kalustetun vuokra-asunnon löytäminen olisi mahdollista. Ostaminenkin kävi mielessä tai ainakin mielen vieressä, mutta sen enempää emme harkinneet sitä kuultuamme, että asunnon hintaan tulisi n. 10% lisäkulut varainsiirtoveroista ja muista kuluista. Vuokraaminen olisi helppo vaihtoehto meille tilapäiseen asumiseen.

Varsinaiset yhteydenottoni kiinteistövälittäjiin jätin siihen vaiheeseen kun suunnitelma oli hieman tarkentunut virallisine vuorotteluvapaasopimuksineen, muuttoaikatauluineen ym.

Olin liikkeellä lopulta ehkä hieman myöhäisessä vaiheessa, kesäkuun alussa. Silloin ryhdyin pommittamaan suomalaisia kiinteistövälittäjiä toden teolla - sekä surffailemalla heidän sivuillaan että lähettelemällä sähköpostia mielenkiintoisista kohteita. Off topicina, että suomalaisia välittäjiä on muuten varmaankin ainakin 15 eri yrityksessä pelkästään Fuengirolan alueella. Kävi ilmi, että monet useamman makuuhuoneen perheasunnot oli jo varattu muille. Näytti myöskin siltä, että monella välittäjällä vuokrabisnes ei ollut sitä kiinteistönvälityksen ydinalaa, sillä tilalle ei useinkaan aktiivisesti tarjottu muita vaihtoehtoja.

Pitkän etsinnän jälkeen löysin asunnon, joka kiinnosti ja oli yhä vapaana. Lisäksi saimme lopulta yhteyden erääseen välittäjään, jolla oli mielenkiintoisen näköinen kohde ollut aiemmin tarjolla. Kun kohteita oli enemmän kuin yksi ja palkkatyöni alkoivat kaartaa jo loppua kohden ennen vapaitani, tilasimme mieheni kanssa liput pikareissulle Fuengirolaan heti töideni päätyttyä.

Fuengirolassa käymässä 


Viikkoa ennen juhannusta olimmekin sitten yhtäkkiä Fuengirolassa tiukalla kahden päivän aikataululla katsomassa vuokra-asuntoja. Se oli opettavainen ja kannattava käynti. Opimme paljon vuokramarkkinoista ja asunnoista Espanjassa.

Ensimmäinen opetus oli se, että kohteiden laatu saattoi olla mitä tahansa. Erään talon pihalla keskustellessa välittäjän kanssa olimme lopulta yhtä mieltä siitä, että talo kannattaisi ehkä purkaa ja rakentaa tilalle vaikkapa kerrostalo. Ei ilmastointia, ei hellaa (!), lieköhän koko sähköäkään. No, emme sentään talon omistajalle kertoneet, mihin me mielessämme päädyimme. Myös toisessa niistä joista olin erityisen kiinnostunut, haisi kosteus. Sellaiseen en vain allergikkona menisi.

Toinen, mitä opimme, oli se että kalustettujen asuntojen varustelutaso saattoi vaihdella paljon. Joissakin ei ollut mitään, toisissa olivat vain perustason kalusteet, joissakin kaikki tarvittava. Varustelutaso kannattaisi selvittää tarkasti, mikäli haluaisi säästyä ylimääräisiltä kauppareissuilta kohteeseen muuttaessa.

Kolmas mielenkiintoinen seikka oli se, mikä ei varsinaisesti meidän elämiseen liittynyt mutta paikalliseen kiinteistönvälitykseen: siellä kaikki välittävät kaikkea. Kiinteistönvälittäjillä ei välttämättä ole omia kohteita, vaan he jakavat niitä useamman välittäjän kesken. Se selittikin sen, ettei välittäjä välttämättä tuntenut kohdetta kovin tarkasti. Se selitti myös sen mihin olin törmännyt, että löysin samoja kohteita eri välittäjien sivuilta. Ei siis todennäköisesti auta kysellä kaikkia välittäjiä palvelemaan itseä, vaan jos johonkuhun välittäjään saisi kontaktin, hän olisi myös muihin välittäjiin yhteyksissä ja tarjoaisi sinulle kohteita. Jos siis löydät välittäjän, joka on halukas tekemään vuokrabisnestä ylipäätään. ;)

Asunto löytyi, huh helpotusta


Meitä lopulta lykästi, sillä toinen kohteista joista olin etukäteen kysellyt, vastasi odotuksiamme täysin. Rivitalo noin 1,5km koululta, palveluiden läheltä. Asunto oli remontoitu edellisenä kesänä skandinaaviseen makuun ja siinä oli asunut ainoastaan yksi ruotsalaisperhe remontoinnin jälkeen. Jokaisessa makuuhuoneessa oli ilmalämpöpumppu ja ulkona taloyhtiön uima-allas. Kohde oli kalustettu hyvin aina aterimia ja sähkövatkainta myöten. Saisimme siis yömme nukuttua siellä ja päivällä meillä olisi siellä tekemistä. Mikä tärkeintä, kohde tuntui turvalliselta kodilta koko perheelle asua.

Pääsimme palaamaan jännittävältä reissulta lopulta hyvillä mielin, asunto varattuna. Toivotamme siis ystäviä tervetulleiksi käymään luonamme kunhan sinne itse asetumme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti