perjantai 10. huhtikuuta 2015

Gibralfaro - linnoitus Malagassa

Hola, buenas dias! Aivan ensimmäisenä minun täytyy myöntää, että touhua on kuluneen kuukauden aikana ollut niin paljon, että en ole ehtinyt paljon kirjoittelemaan. Monissa paikoissa, joista aion lähiaikoina kirjoittaa, olen käynyt aiemmin kevään mittaan. Mutta mitäpä siitä, sillä tämäkin historiallinen linnoitus, josta nyt kerron, on rakennettu jo 929jKr! :)


Gibralfaro - historiallisen Málagan puolustustukikohta


Gibralfaron linnoitus sijaitsee samannimisellä (Gibralfaro) vuorella noin 130m korkeudessa merenpinnasta, Málagan keskustan keskustan kupeessa. Cordoban kalifi rakennutti sen vuonna 929, ja moorilaisen Granadan kuningaskunnan kalifi Yusuf 1 laajensi sitä 1300-luvulla, mm. yhdistäen Gibralfaron linnan muurein alempana sijaitsevaan Alcazabaan. 

Malaga vuonna 1487
Muslimien Málaga vuonna 1487

Vuonna 1487 Málagassa oli noin neljän kuukauden mittainen katolilaisten sotajoukkojen piiritys, jossa muslimit lopulta antautuivat nälkiintymisen kautta ja katolilaiset ottivat vallan Málagassa. Tässä piirityksessä Gibralfaro oli keskeinen puolustukikohta, sekä yhdessä taitavien sotilaiden kanssa myös merkittävä syy siihen, miksi piiritys kesti niin kauan. Kaupungin valloituksen jälkeen Málagan kaupungin hallinta siirtyi katolisille monarkeille kuningatar Isabellalle ja Kuningas Ferninandille. Pitkäaikaisesta vastustuksesta Kuningas Ferninand antoi malagalaisille raa-an tuomion: kaikki kaupungin 11-15 000 asukasta poislukien ulkomaiset kauppiaat tuomittiin orjuuteen ja heidän omaisuutensa takavarikoitiin.  Myöhemmin, vuonna 1492, katolisten monarkkien hallintaan siirtyi koko Granadan kuningaskunta.


Kapeita kävelytasanteita ja Málagan maisemia


Gibralfaro on mielenkiintoinen paitsi historiansa puolesta, myös sijainnin sekä itse rakennuksen vuoksi. Linnalta avautuu näkymät Málagan satamaan, keskustaan sekä koko kaupunkiin ja tietysti välimerelle. Linnaa pääsee kiertelemään kapeita muurien reunoilla kulkevia kävelytasanteita pitkin. Jos perheessäsi on pieniä poikia, heitä varmasti kiinnostaa kulkea kävelytasanteilla. :)

Kävelytasanteita Gibralfaron muureilla

Málagan pohjoisosa

Málagan asuinalueita

Malagan satama
Málagan keskusta on oikeassa reunassa kuvaa.
Satama avautuu eteen ja vasemmalle.

Linnan sisäpihalta. Päivä oli sateinen käydessämme siellä.

Minä :)

Gibralfaron osoite ja lisätiedot


Gibralfarolle pääsee autolla kukkulan takaa Camino Gibralfaro -nimistä tietä pitkin. Tien päättyessä on oikealla pieni parkkipaikka. Sisäänpääsymaksu yksistään Gibralfarolle oli 2,20€ ja yhdistettynä Alcazaban kierrokseen hieman enemmän.

Aukioloajat sekä julkisia kulkuneuvoja käyttäessäsi kävelyohjeet löydät esimerkiksi täältä.

Mikäli olet Málagassa päin ja haluat tutustua palaan alueen merkittävää historiaa sekä nähdä Málagan kaupungin korkeammalta, suosittelen käymään Gibralfarolla!

Ensi kertaan, hastaluego!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti