perjantai 14. marraskuuta 2014

Los Alcornocalesin luonnonpuisto

Viikonloppureissulla Sevillassa, osa 1/2: Pysähdys Los Alcornocalesin luonnonsuojelualueella


Viime viikonloppuna (eli marraskuun toisena viikonloppuna) lähdimme ensimmäistä kertaa Espanjan aikanamme koko viikonlopun mittaiselle reissulle. Kohteenamme oli Sevilla, Andalusian historiallinen pääkaupunki. Koska Google Maps tarjosi kahta eri reittivaihtoehtoa niin päätimme mennä pidempää reittiä ja tulla pois lyhyempää reittiä. Karttaa tarkemmin tutkaillessani huomasin, että pidempi reitti kulkee luonnonpuiston läpi noin puolivälissä matkaa. Suunnitelma oli selvä: Sevillaan Gibraltarin edustan ohi AP-7-tietä, piknik- ja kävelypysähdys Los Alcornocalesin luonnonpuistolla, A-381-tietä Sevillaan. Kaksi yötä Sevillassa, ja A-92-tietä takaisin.

Tässä kirjoituksessa kerron nyt vain Los Alcornocalesin luonnonpuistosta. Julkaisen Sevillasta erillisen kirjoituksen jahka ehdin sen tehdä valmiiksi. :)


Los Alcornocalesin luonnonsuojelualue



Los Alcornocalesin luonnonpuisto on vajaan 170 000 hehtaarin luonnonsuojelualue, joka sijoittuu sekä Cadizin että Málagan maakuntiin. Tässä luonnonpuistossa kasvaa Iberian niemimaan suurin korkkitammimetsä.

korkkitammimetsä
Korkkitammimetsä muistuttaa satumetsää koukeroisine puunoksineen
 

El Picachon reittimme


Onkimalla Googlesta löysin Los Alcornocalesin luonnonpuiston merkityt patikointireitit. Ne löytyvät täältä: juntadeandalucia.es ja valitse laatikosta Los Alcornocales. Los Alcornocalesin dokumenttilistasta löytyy Mapa Uso Público Los Alcornocales (PDF-tiedosto), joka sisältää tietoa luonnonpuistosta sekä merkinnät vaellusreiteistä. Katsoin sieltä helpon parin kilometrin kohteen, jossa olisi piknikpaikka vieressä. Alueen nimi on El Picacho. Alla puhelimella otetut kuvat paikan päällä reitistämme sekä koko El Picachon alueesta (jolla oli siis myös paljon pidempiäkin reittejä).

el picacho kartta
El Picachon reittimme

El Picachon alue
El Picachon aluetta laajemmin

Los Alcornocalesissa piknikillä


Aloitimme retkeilymme piknikillä. Meillä oli vain yksinkertaiset kylmät eväät mukana, ja vanhin tyttäremme oli touhuissaan kun pääsi niitä kattamaan. Piknik-paikalla olisi ollut grillauspaikkoja - ja olisipa ollut mukavaa kun olisi ollut mukana puita sekä grillattavaa. Ensi kerralla sitten, tai jotain. (En tosi tiedä, mistä täällä saisi polttopuita ja miten paljon niistä pitäisi pulittaa...) ;)

Piknik-pöytä kauniissa maisemissa

Grillauspaikkojakin olisi ollut. Mutta ei polttopuita eikä grillattavaa.
Hauskannäköisiä grillejä kuitenkin!

Tämä kivinen piknik-pöytä on minusta myös aika suloinen <3


Kävelyllä satumetsässä


Los Alcornocalesin luonnonpuisto oli mielenkiintoinen kohde, sillä ympäristö oli jälleen kerran hyvin erilainen kuin muissa käymissämme Andalusian luonnonpuistoissa. Reittimme kulki jonkinlaisen aidatun ja kuivuneen matalikon ympäri ja myöhemmin solisevan puron vartta. Metsä käppyräisine puineen muistutti satumetsää, sillä puiden oksat olivat hyvin koukeroisia.  Kasvillisuutta kasvoi runsaasti - myös puiden oksilla. Polku oli aika kivikkoinen, ei siis sovi liikuntaesteisille tai juuri kävelemään oppineille. Hieman vaahtosammuttimia korkeammille lapsille metsäinen polku sen sijaan tarjosi paljon mielenkiintoista tutkittavaa, kuten tammenterhoja, puroa, isoja kiviä sekä muuta ihanaa. :)

Los Alcornocales oak forest
Koukeroisia puita suoraan satumetsästä ;)

Onneksi lapsemme ovat jo kävellä ja kiipeillä, sillä polku oli paikoin kivikkoinen



Puiden oksat olivat aika mielenkiintoisen näköisiä

Kivillä oli valkoista maalin näköistä pintaa. Todennäköisesti se ei kuitenkaan ollut maalia, koska valkeaa väriä oli niin monessa paikassa.





Sammakkolampi


Matalikon edustalta löytyi hauska kyltti: Älä häiritse sammakoita tässä lammikossa. :) Ehkä matalikko onkin sammakkolampi, joka on suojattu aidalla? Sammakoita eikä lampea kylläkään näkynyt, mutta jospa siinä sellainen olisi kevätaikaan.

Älä häiritse sammakoita tässä lammessa :)

Matalikko / sammakkolampi

Kuivunutta matalikkoa ympäröivä aitaus. Tästä kuvasta näet, kuinka suurta osaa näkemistämme korkkipuista oli kuorittu - ehkä korkinvalmistamisen tarkoituksiin?


Kun lähemmin tutki niin joidenkin korkkipuun varsi oli "kerrostunutta" - kasvaako siihen uusi kerros vai mitä tapahtuu? Jos tiedät niin kerropa!
 
Innokas tutkailija


El Picachon huippua kiikaroimassa


Emme kiipeilleet korkeussuunnassa kivikkoja enempää, sillä ajatuksenamme oli selvitä saman päivän aikana vielä Sevillaan. El Picachon huipun näimme kaukaa sekä kiikaroiden.




Kiikaroija :)



Lehmiltä heipat!


El Picachoon ajellessa ja sieltä tullessa saimme nähdä tilavilla laidunmailla laiduntavia lehmiä, vuohia ja härkiä. Näiden lehmäkuvien myötä sanonkin tälle kirjoitukselleni heipat! Seuraavassa kirjoituksessa kerron Sevillasta.


espanjalaisia lehmiä
Espanjalaisia lehmiä


 Hastaluego!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti